Què fer a Montsonís › El Castell de Montsonís

El Castell de Montsonís

Castell de Montsonís

El Castell de Montsonís és residència d’estiu dels Barons d’Albí. Si observem, en la torre de l’homenatge hi ha la bandera, això significa que es tracta d’un castell habitat.

La fortalesa formava part d’un recinte emmurallat que s’estenia per tot el turó on ara es troba situat el poble, d’acord amb els historiadors, es tractava d’una sola torre circular de dues plantes, la primera conformada per l’estable i la de dalt, la configurava l’habitatge.


El compte Ermengol II, anomenat col·loquialment, “el Peregrí”, va fer construir aquesta fortalesa per tal de protegir, vigilar i repoblar les terres després d’haver sigut reconquistades als sarraïns. Com a curiositat: aquest castell va defensar la frontera entre la Catalunya Vella i la Nova durant 125 anys fins a la conquesta de Lleida el 1149.

En el segle XIV degut a les guerres contra Castella, el Castell de Montsonís va haver de ser reconstruït. De fet, les pedres són un indicador del temps, ja que es nota la diferència entre les primeres i les que es van posar després del seu enderrocament durant la Guerra dels Remences (x. XV).Al llarg del segle XVI es va iniciar el procés d’ampliació i remodelació a partir de la torre de l’antiga muralla. A la segona meitat del segle XVII, a la Guerra dels Segadors la fortalesa va a tornar a ser malmesa, però va ser reconstruïda anys més tard.Als finals del segle XVII es va començar a edificar la seva església, però les obres es van haver de paralitzar fins que els actuals senyors de Montsonís i els Barons d’Albí van donar al conjunt l’aspecte que té en l’actualitat.

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) es va descobrir un passadís secret que comunicava el celler del castell amb el monestir de Salgar, situat a uns tres km, construït possiblement per poder escapar o bé introduir aliments en èpoques de setge.

Si voleu saber més sobre el Castell de Montsonís, no dubteu en venir a la visita guiada on us més curiositats sobre la seva història. En aquest enllaç trobareu informació sobre horaris d’obertura i com hi podeu arribar.


Activitats recomanades

La teva compra

Tens dubtes?

Tina i Geruma

Benvingut/da al nostre poble!
En coneixem tots els secrets.
Pregunta'ns el que vulguis.

Escriu-nos

Newsletter

Forma part de Montsonís!

Vols assabentar-te de tots el secrets del poble abans que ningú? Uneix-te a la nostra newsletter!

La teva subscripció al butlletí s'ha realitzat correctament.
T'has donat de baixa de la subscripció correctament.
La teva sol·licitud s'ha tramitat correctament. En breu rebràs un missatge de correu electrònic amb instruccions per completar la subscripció.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació